Jonagold


Lédús, laza húsú, édes-gyengén savanyú, jobb a zamata, mint a 'Delicious' fajtáé, magháza kicsi.

Leírása

Származása:
Gyümölcse:
Termesztési jellemzői:

  • Geneva-ban (USA,New York állam),a Cornell egyetemhez tartozó Mezőgazdasági Kísérleti Állomáson állították elő. A 'Golden Delicious'-t 1943-ban porozták meg a 'Jonathan fajtával, s a magonc 1953-ban hozta első gyümölcseit. 1968-ban vezették be a közszaporításba.Elsősorban Európában terjedt el. Belgiumban például fő fajta lett, de, jelentős arányban termesztik Hollandiában, Dél-Tirolban, Angliában és Németországban is.
  • Szedés szeptember végétől október közepéig, külföldi ajánlásokban 3-5 menetes szedést javasolnak. Fogyasztási érettségét tárolótípustól függően 4-10 hónapig őrzi meg.
  • Fogékonysága a venturális varasodással szemben közepes, a lisztharmattal szemben a 'Golden'-nél valamivel nagyobb. Termőhely iránt mindkét szülőfajtánál igényesebb.
  • Jonagold almafa porzófái: Cox Orange, Jonathan, Gloster, Idared.

Fénykép

Starkinson